3 koktajle dla prawdziwego mężczyzny. Poleca jeden z najlepszych barmanów na świecie

2016-11-18
3 koktajle dla prawdziwego mężczyzny. Poleca jeden z najlepszych barmanów na świecie

Na prośbę PLAYBOYA jeden z dwudziestu najlepszych barmanów na świecie Paweł Rodaszyński zgodził się przyjść wam z pomocą i coś dla was przygotować. Lubicie dobre alkohole w interesujących połączeniach? Poznajcie trzy przepisy na drinki, które sprawią, że nie będziecie mogli oderwać kieliszka/szklanki od ust! Z klasą. Po męsku.

True Man

Każdemu twardzielowi męskości i testosteronu dodaje koktajl pity z klasycznego szkła do martini lub coupette. W barze od razu wiadomo, że osoba zamawiająca taki koktajl jest koneserem dobrego smaku, a piękne kobiety przyciąga jak magnes. Co powiecie na małą wariację na klasycznym Martini?

 

Składniki:
- 45 ml Tanqueray No. Ten
- 15 ml wytrawnego wermutu infuzowanego bazylią i skórkami cytryny


Do butelki wytrawnego wermutu wrzucamy 10-12 listów świeżej bazylii oraz obrane skórki z jednej cytryny. Ważne, aby skórki były obrane cienko, dzięki czemu do wermutu nie dostanie się posmak goryczy. Całość odstawiamy na dobę, po czym przecedzamy przez sitko.

Wszystkie składniki wlewamy do szklanicy i mieszamy z lodem wystarczająco długo, aby koktajl uzyskał temperaturę poniżej 0 stopni. Przelewamy do schłodzonego kieliszka typu martini lub coupette i dekorujemy zestem z cytryny.

 

Viva la Tequila!

Hola gringo! Nie od dziś wiadomo, że regularne smakowanie Tequili wpływa pozytywnie na męskość! A może dodać odrobinę ognia i pikanterii do żywiołowego destylatu z agawy?

 

Składniki:
- 45 ml Don Julio Reposado infuzowanego cynamonem, jabłkiem, gruszką i jalapeño
- 10 ml syropu z agawy
- 20 ml soku z limonki


Do butelki Don Julio Reposado wrzucamy jedną połamaną laskę cynamonu, pokrojone w kawałki średniej wielkości jabłko, tak samo pokrojone 2 gruszki oraz mały plasterek jalapeño (papryczkę można pominąć, jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami). Całość odstawiamy na 4 dni, następnie przecedzamy.

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, mocno wstrząsamy z lodem i ponownie przecedzamy do schłodzonego szkła typu whisky. Dekorujemy pół plastrem z limonki i… pijemy z przyjemnością.

Dodatkowa rada: Zalecam ostrożność przy wykorzystaniu jalapeño. Jeden plasterek nada przyjemnej pikantności, a trunek nie będzie bardzo ostry. Dodaj więcej, jeśli masz ochotę, ale pamiętaj, że wtedy tequila na pewno da Ci popalić!

 

Winter night

W chłodne, jesienno-zimowe wieczory, gdy potrzebujemy czegoś, co przyspieszy krążenie i rozluźni nas po ciężkim dniu, nie ma nic lepszego niż whisky! Sama w sobie jest świetna, ale jest jeszcze lepsza z dodatkowymi składnikami w koktajlu!

 

Składniki:
- 45 ml Talisker 10 YO
- 20 ml Cynar

 

Całość mieszamy w szklanicy i przelewamy do schłodzonego kieliszka typu martini. Dekorujemy wędzoną śliwką.

 

Brzmi dobrze? Tym bardziej zapraszamy do lektury wywiadu z Pawłem Rodaszyńskim, który niedawno opublikowaliśmy.

 

Paweł Rodaszyński – Barman Roku World Class Poland 2016, jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie World Class 2016. Ma 28 lat, z czego ponad 7 spędził za barem. Jest współtwórcą warszawskiego El Koktel, najlepszego baru koktajlowego 2015 w plebiscycie Bar Roku. Tymczasowa praca na studiach przerodziła się w pasję, która przyniosła mu 3. miejsce w World Class Poland 2015 i wreszcie bilet na zawody World Class Competition 2016. Razem ze wspólnikiem, Mateuszem Szuchnikiem, został doceniony w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych w biznesie 2016 wg magazynu Brief.

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska