Piwo typu pils – co to właściwie znaczy?

2017-04-21
Piwo typu pils – co to właściwie znaczy?

Pilzner, pilsner albo – jak kto woli – pils to gatunek piwa, który zna chyba każdy, kto kiedykolwiek miał w ustach ten złocisty napój. To drugi najpopularniejszy typ zaraz po zwykłym jasnym lagerze. A jego istnienie zawdzięczamy jednemu, niepozornemu miastu w Czechach – Pilznu.

Za całe zamieszanie jest właściwie odpowiedzialny jeden człowiek – Josef Groll, bawarski mistrz piwowarski zatrudniony w pilzneńskim browarze w połowie XIX wieku. Facet jak mało kto znał się na produkcji piwa leżakowanego w niskich temperaturach. Jego doświadczenie w połączeniu z wyjątkowo miękką pilzneńską wodą oraz charakterystycznym czeskim chmielem zaowocowało całkiem nową jakością. Dokładnie w 1842 roku zamknięto tę jakość w butelki i zaczęto sprzedawać pod szyldem Pilsner Urquell. Nazwą tego konkretnego piwa po jakimś czasie zaczęto nazywać także jako naśladowców.

 

Pils to piwo dolnej fermentacji, czyli takie, do którego produkcji używane są specjalne drożdże fermentujące na dnie kadzi (zamiast na powierzchni). Pilzner swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim temu, że to pierwsze w historii idealnie klarowne, jasne piwo. Pils to nadal jeden z najjaśniejszych lagerów. Charakteryzuje się także wysoką zawartością aromatycznego chmielu, wytrawnym posmakiem i jakby kwiatowy aromat. Co ważne – do produkcji piwa typu pils używany jest specjalny rodzaj słodu, dziś nazywany pilzneńskim.

 

Z czasem pilznery ewoluowały. Czesi zaczęli mieć naśladowców. A naśladowcy, jak to z nimi bywa, zaczęli po swojemu modyfikować recepturę. W ten sposób powstały podgatunki. Piwo typu pils dzieli się na ogół na trzy grupy: pils czeski, niemiecki i amerykański.

 

Pilzner czeski

Klasyczny, czeski pils. Pierwowzór dla innych. Przez dziesięciolecia właściwie się nie zmienił, bo po co zmieniać coś, co jest dobre? Wyróżnia się czystym, gładkim, jakby „klasycznym” smakiem. Czasami wyczuwa się w nim również aromaty kwiatowe, miodowe, karmelowe, zbożowe albo... herbatnikowe. Czeski pils ma jasną słomkową barwę i wyróżnia się obfitą, bardzo trwałą pianą. Na pewno dobrze je znacie. Choćby ze spotkań z Pilsnerem Urquellem czy Staropramenem.

 

Pilzner niemiecki

Ze względu na uwarunkowania historyczne pilzner najszybciej zrobił karierę w Niemczech. A właściwie na terenie byłych Austro-Węgier. Było najbliżej i najprościej. Niemieckojęzyczni piwosze od razu docenili wynalazek Josefa Grolla, a po czasie dodali do niego coś od siebie. Niemieckie pilsy cechuje zwykle wyraźna chmielowa goryczka. Co jeszcze? W niemieckich pilznerach często da się wyczuć aromaty kwiatowe i korzenne.

 

Pilzner amerykański

Tradycję ważenia pilsów przywieźli ze sobą do Ameryki emigranci z Europy Środkowo-Wschodniej. Mówiąc najprościej – robiono to po staremu, ale używając lokalnych składników. W związku z prohibicją zaprzestano masowej produkcji amerykańskiego pilznera w latach dwudziestych XX wieku i już do niej nie wrócono. Co nie znaczy, że gatunek zanikł. Do dziś możecie się go napić, bo tradycję ważenia amerykańskiego pilsa dzielnie podtrzymują liczni piwowarzy-amatorzy na terenie całych Stanów Zjednoczonych.

 

A skoro już dobrze wiecie czym jest pilzner – teraz dowiedzcie się z jakiej szklanki powinniście go pić!

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska