Jack & Burger, czyli 7 burgerów, 7 smaków i Jack Daniel’s w 4 wariantach

2017-05-09
Jack & Burger, czyli 7 burgerów, 7 smaków i Jack Daniel’s w 4 wariantach

7 burgerów w połączeniu z 4 smakami z rodziny Jack Daniel’s Tennessee Whiskey to wykreowana przez Marcina Sasina, szefa kuchni Sheraton Warsaw Hotel i Sheraton Catering Service, wariacja na temat foodparingu. Najwyższej jakości składniki z połączeniu z legendarną amerykańską whiskey i jej smakowymi alternatywami to propozycja dla wielbicieli kulinarnych eksperymentów.

W kwietniu 2017 roku w hotelach Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Lobby Barze i Champions Bar w hotelu Mariott w Warszawie, a także w JP’s Bar w warszawskim hotelu Westin, miała miejsce wykreowana przez szefów kuchni promocja „Jack & Burger” polegająca na łączeniu burgerów z whiskey w 7 odsłonach. Wśród propozycji w menu można było znaleźć: burgera z wysokiej jakości wołowiną Angus (Romano), z polską sezonowaną wołowiną (Highlander), z krewetkami z curry (Asian Vibes), burgera z jagnięciną (Orient Express), wędzonym tofu (Vintage Burger) oraz deser w formie burgera - Sweet Macaron Burger. Największą niespodzianką było Jack & Burger Party – danie do dzielenia, przygotowane dla 6 osób, zawierające 1200 gramów wołowiny Angus, serwowane z puszkami drinków Jack & Cola.

 

Na początku kwietnia odbyły się warsztaty prasowe prezentujące promocyjne menu. Podczas warsztatów w hotelu Sheraton w Warszawie, goście pod okiem samego szefa kuchni samodzielnie przygotowali azjatycką wariację na temat klasycznego burgera. Asian Vibes - czyli burger z krewetkami w czerwonym curry w panko, podany w zielonej bułce z trawą cytrynową, z sałatką z mango, ogórka i słodkim chili najlepiej smakuje ze zmrożonym shotem nowego na polskim rynku Jack’a Tennessee Fire, czyli cynamonowym bratem klasycznego Jack’a No. 7. Goście mieli okazję skosztować również pozostałych 6 pozycji z promocyjnego menu oraz przekonać się jak ich smaki są podkreślane przez wybrane pozycje z rodziny Jack Daniel’s Tennessee Whiskey.

 

 

Dla miłośników koktajli przygotowano warsztaty miksologiczne, podczas których zaprezentowane zostały trzy koktajle z rekomendacją do pozycji z promocyjnego menu:

 

New York Tennessee Sour to wyrafinowana alternatywa popularnego koktajlu na bazie Jack Daniel’s Tennessee Whiskey Np. 7. Orzeźwiający jak zawsze, wykończony czerwonym winem i śmietanką z białka jajka idealnie komponuje się np. z burgerem Romano – klasycznym burgerem z wołowiną Angus, pomidorami i ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym.

 

Gentleman Boulevardier to lżejsza odsłona słynnego Old Fashion. Połączenie łagodnego, jak sama nazwa wskazuje, Gentelman Jack’a ze słodkim czerwony wermutem i pomarańczowym bitterem to finezja smaku, która podkreśli smak polskiej sezonowanej wołowiny podawanej w burgerze Highlander z boczkiem wędzonym, dymką, pomidorem, sałatą, oscypkiem i sosem tatarskim.

 

Lynchburg Lemonade, czyli orzeźwiający koktajl prosto z Lynchburga, miejsca gdzie powstała Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Cytrusowe nuty likieru triple sec, soku z cytryny i dowolnej oranżady w połączeniu z klasycznym Jack’iem to idealna propozycja na letnią porę. Lynchburg Lemonade polecany jest do wegetariańskiego Vintage burgera z pikantnym wędzonym tofu, w bułce z dodatkiem czerwonych buraków, świeżym szpinakiem, pomidorem i majonezem wegetariańskim.

 

fot. materiały organizatora

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska