Whiskey z piwa

Whiskey z piwa

Uwielbiasz whiskey, ale część znajomych nie bez podstaw uważa cię przede wszystkim za piwosza? Jeśli tak właśnie jest - w Bostonie wyprodukowano twój ideał. Chodzi o whiskey destylowaną z wywaru piwnego.

Fani piwa z całego świata znają bostoński browar Boston Beer Co., producenta słynnego piwa Sam Adams. A przynajmniej powinni znać – Sam Adams to trunek znany i lubiany. Jakiś czas temu największy bostoński producent złocistego trunku postanowił rozszerzyć swoją ofertę i wzbogacić swoją paletę smaków o coś niecodziennego.

 

 

Warto od razu powiedzieć, że nie chodzi wcale o kolejny eksperyment z cyklu „najdziwniejsze piwa świata” (przy okazji: czytelników PLAYBOYA zapraszamy do rzucenia okiem na nasze zestawienie 12 najdziwniejszych piw na świecie). Co w takim razie? Otóż chodzi o gratkę dla wszystkich miłośników piwa Sam Adams. Teraz mogą oni do woli kosztować także mocniejszego trunku, który powstał na bazie ich ulubionego piwa. Firma Boston Beer Co. postanowiła bowiem użyć go do destylacji whiskey produkowanej we współpracy z miejscową destylarnią Spirit of Boston.

 

Rodzajów piwa Sam Adams jest wiele, łatwo więc domyślić się, że także w produkcji whiskey Boston Beer Co. nie ograniczy się do jednej pozycji. Czterdziestodwuprocentowy trunek będzie więc pędzony na wywarach takich piw dostępnych w ofercie bostońskiego browaru jak: Thirteenth Hour Stout, Merrymaker Gingerbread Stout czy New World Tipel. Pierwsze z wymienionych piw zawiera espresso i odrobinę cynamonu, drugie charakteryzuje się wyjątkowo bogatym i wyrazistym smakiem, trzecie zaś posiada oryginalny słodko-pikantny aromat. Tak wyraziste smaki przyczyniają się do tego, że każda z trzech osobnych whiskey ma odrębny, oryginalny smak, odróżniający je od innych trunków tego typu.

 

 

Mówiąc krótko: jeśli myślicie, że wyprodukowanie whiskey na bazie piwa kwalifikuje się tylko jako ciekawostka – jesteście w błędzie. Produkt Boston Beer Co. i Spirit of Boston ma znacznie wyższe aspiracje.

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska