Dekant WineBar & Restaurant: gdy ktoś na jedzenie i wino w Warszawie

Dekant WineBar & Restaurant: gdy ktoś na jedzenie i wino w Warszawie

Wino i jedzenie? Zapraszamy na Powiśle do restauracji Dekant!

Dekant: miejsce

Do niedawna warszawskie Powiśle nie miało ciekawych lokali. Właśnie się to zmienia – miasto otwiera się na Wisłę. Przybywa knajpek, kawiarni a także restauracji. Dekant to miejsce szczególne i to nie tylko ze względu na ciekawie zaaranżowane wnętrze. Podają tu kuchnię autorską, potrawy świetnie skomponowane z winem czy kroplą czegoś mocniejszego. Chcecie zjeść kolację na zewnątrz? W Dekancie jest świetne patio! Do tego muzyka na żywo, w każdą sobotę są tu koncerty i – przynajmniej raz w miesiącu – degustacje z odpowiednio skomponowanym menu.

zdjęcie: Marcin Klaban, MMP 

Dekant: potrawy

Kuchnia Arkadiusza Janczarka, członka stowarzyszenia Slow Food. Dekant stara się o Bib Gourmand, czyli dbają o najlepszy stosunek ceny do jakości, a przede wszystkim o wspaniały smak. Kuchnia jest więc pieczołowita, międzynarodowa, lecz z wyraźnym ukłonem do nowocześnie ujętych polskich potraw. Dumą pana Janczarka są steki i owoce morza. Steki z najwyższej jakości wołowiny, która pochodzi z polskiej hodowli na Białostocczyźnie. Kuchnia słynie też z cudownej ośmiornicy gotowanej przez 14 godzin w bulionie warzywnym, w niskiej temperaturze, a dopiero później wykańczanej w piecu. Ale nie tylko. W najnowszym menu znajdzie się np. tatar z tuńczyka z majonezem wasabi, imbirem i sosem sojowym, turbot w cieście filo z leśnymi grzybami, puree z batatów i groszkiem cukrowym. Na deser – zalecamy – dekonstrukcję tiramisu i ganache z belgijskiej czekolady. 

zdjęcie: Marcin Klaban, MMP 

Dekant: trunki

W karcie 500 win z całego świata na czele z wielką piątką z Bordeaux. Restauracja sama je sprowadza, stawiając na gatunki wyjątkowe, także takie, których rocznie powstaje zaledwie 2 tysięcy sztuk! Przykładem może być wino Alberdi,  butelkowane specjalnie dla warszawskiego lokalu. Za swoją selekcję win Dekant został nagrodzony przez przez nowojorski „Wine Spectator” symbolem dwóch kieliszków, czyli nagrodą Award of Excellence. Jednocześnie przy kreowaniu karty kierowano się zasadą, aby wino miało taką samą cenę jak w kraju, z którego pochodzi! 

Wszyscy pracownicy mają umiejętności sommelierskie i mogą rekomendować wino do odpowiednich potraw, co poparte jest certyfikatem  Wine and Spirit Education Trust. Dekant ma również vodka mastera, który specjalizuje się w dobieraniu mocnych alkoholi – każdy znajdzie więc coś dla siebie.

zdjęcie: Marcin Klaban, MMP

 

Restauracja Dekant 

adres: Warszawa, ul. Zajęcza 15 

telefon: 022 828 07 52

e-mail: rezerwacje@dekant.com.pl

otwarta: cały tydzień od 11 do północy

 

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska