Czym jest piwo typu lager?

2016-09-16
Czym jest piwo typu lager?

Lager to piwo, które w Polsce spotyka się najczęściej. Można tak powiedzieć, mimo że lager niejedno ma imię. Czym się charakteryzuje i co musisz o nim wiedzieć – sprawdź w naszym małym kompendium!

Słowo „lager” słyszał chyba każdy. Jednak często tylko piwosze wiedzą, co właściwie się pod nim kryje. Mamy zamiar wytłumaczyć to jak najprościej także tym, którzy niekoniecznie potrafią wyliczyć i scharakteryzować dziesiątki rodzajów piw występujących na świecie.

 

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że słowo „lager” ma właściwie dwa znaczenia. Pierwsze to nazwa całej grupy piw. Piwo dzieli się w gruncie rzeczy na dwie wielkie rodziny: jedna to ale, a druga – właśnie lagery. Te pierwsze są piwami górnej fermentacji, a drugie – piwami dolnej fermentacji. Według drugiej typologii lager jest czymś scharakteryzowanym dużo bardziej szczegółowo – dość pospolitym jasnym piwem sytuującym się gdzieś między pilznerem a piwami marcowymi.

 

Piwa typu ale były historycznie pierwsze. Lagery pojawiły się i rozpowszechniły dopiero pod koniec XIX wieku wraz z odkryciem drożdży fermentacji dolnej. Odkrycie nałożyło się w czasie z rewolucją przemysłową. Masowa produkcja pozwoliła na szybkie rozpowszechnienie się piw tego typu po całym świecie. W konsekwencji jeszcze do niedawna w świadomości przeciętnego Polaka lagery był właściwie synonimem piwa, a do teraz pozostaje piwem najpopularniejszym i najłatwiej dostępnym.

 

Nazwa lager pochodzi z języka niemieckiego i pochodzi od czasownika „lagern”, czyli „składować”, „leżakować”. Co to właściwie znaczy „piwo dolnej fermentacji”? Wskazuje nie tylko na miejsce w kadzi fermentacyjnej, ale także na rodzaj drożdży używanych do produkcji. Drożdże dolnej fermentacji najlepiej czują się w niższej temperaturze (najlepiej rzędu 8-12°C).

 

Jaka jest podstawowa różnica między lagerem a ale? Podczas fermentacji drożdże wytwarzają nie tylko alkohol, ale również szereg innych związków, m.in. estry, fenole, związki siarki czy tzw. alkohole wyższe. Lagery charakteryzują się tym, że podczas fermentacji oprócz alkoholu wydzielają minimalną ilość innych substancji. Fachowcy mówią, że są one piwami o „czystym profilu”.

 

Jasny czy ciemny lager?

 

Obojętnie, o które rozumienie lagera chodzi – piwo tego typu może być albo jasne albo ciemne. Jeśli rozumieć lagery jako jeden z dwóch głównych typów piwa – dzieli się on na wiele podgatunków. Do najsłynniejszych podgatunków lagera o jasnej barwie należą m.in. pilzner (czeski lub niemiecki), kallerbier, piwo marcowe czy klasyczny jasny lager. Jeśli zaś chodzi o lagery ciemne – obok klasycznego ciemnego lagera mamy jeszcze bardzo lubiane np. w Czechach koźlaki, monachijskie ciemne oraz bardzo mocny porter bałtycki, który powstał z połączenia koźlaka dubeltowego i angielskiego Imperial Stout.

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska