Co ciekawego zamówić do jedzenia?

Co ciekawego zamówić do jedzenia?

Wyszukaliśmy dla was oryginalne smakołyki. Żeby partnerka nie psioczyła pod nosem, że w głowie nam tylko schabowy z buraczkami.

CaJohns Carolina Reaper Puree

„Reaper” oznacza „rozrywacz”, ale sam sobie dopowiedz co ci rozerwie. Sos Carolina Reaper jest wpisany do Księgi Rekordów Guinessa jako najostrzejszy na świecie. Wersja puree jest limitowana – gęstsza, choć nie mniej ostra. „Ryzyko związane z jego konsumpcją przechodzi na nabywcę” – informują na etykiecie.  
www.ostrakuchnia.pl 73 zł

Świeży korzeń 
galangalu
Są już takie perełki dostępne w Polsce. Galangal, zwany także galingale, galanga albo blue ginger, to pochodząca z Indonezji przyprawa korzenna. Nie mylić z imbirem! Jest ostrzejszy, nie ma właściwości rozgrzewających, a jego smak jest odrobinę cytrusowy. Razem z trawą cytrynową i tajską pastą chili (dostępne w tym samym sklepie) stanowi podstawę zupy Tom Yum Kung albo Tom Ka.
www.sklep.slodkokwasny.com 8,50 zł / 100 g

Przyprawa 
Adżika
Hit kuchni kaukaskiej, gdzie serwują go albo w wersji bardzo gęstej, ostrej i słonej (w regionie Mangrelii) albo dodają do niego orzechy (to w Abchazji). Zasadniczo gruzińska gospodyni znajdzie odpowiednią okazję, żeby go dodać do zupy, mięsa (sprawdzi się jako marynata!) czy warzyw, chcąc nadać wyrazistości i niezwykłego aromatu za którym tęsknią podróżujący po Gruzji czy Armenii.
www.skleptamada.pl 5 zł / 40 g


Świeży udziec 
z sarny

Befsztyk to najlepszy rzeźnik w stolicy. Przed Wielkanocą kolejka ciągnie się na pół Mokotowa, by kupić koźlęcinę, bażanta, mięso z jelenia czy dziczyznę. Mają na szczęście swoją stronę www i wszystko dostarczą do domu. Z ciekawszych propozycji polecamy świeży udziec z sarny z Borów Niemodlińskich – marynowany i pieczony ze słoniną.
www.befsztyk.pl, 76,90 / kg


Świeże ostrygi 
Fine de Claire nr 0

Czyli ostrygi-olbrzymy, których nie upolujesz w żadnym Macro czy l’Eclercu. Świeżutkie. Pochodzą z najlepszych hodowli, z którymi polski pośrednik współpracuje od kilkunastu lat. Na jego zamówienie wyjmowane są z wody, by dotrzeć do twoich drzwi wciąz mając zamkniętą w swoim wnętrzu wodę morską. Tuzin ostryg zawiera więcej witamin, soli mineralnych i białka niż porcja steku przy dużo mniejszej ilości tłuszczu. No i ostrygi tak zmysłowo wyglądają. 
www.lamaree.pl 271,43 zł / opak. 

Karczochy
Od kiedy wymyślono instagrama, jedzenie nie musi być tylko dobre, ale i fotogeniczne. Karczoch na zdjęciach wypada zawsze doskonale. Poza tym można z nim robić prawdziwe cuda – marynować, konserwować, albo dekorować mięsiwa, choć wcale nie jest wyłącznie rośliną ozdobną. Bardzo to dziwne, że na żadnym bazarku nie można kupić karczocha.
www.vipdelikatesy.pl. 13,96 zł / sztukę.

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska