Piwo typu Ale – co musisz o nim wiedzieć?

2016-10-04
Piwo typu Ale – co musisz o nim wiedzieć?

Ale że co? Piwo typu Ale! Czyli, mówiąc inaczej, piwo górnej fermentacji. W tym tekście znajdziecie wszystko, co koniecznie musicie o nim wiedzieć.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy wam czym są piwa dolnej fermentacji, czyli lagery. Teraz pora na ich przeciwieństwo i jednocześnie drugi wielki gatunek piw – ale, czyli piwa górnej fermentacji. Co to właściwie znaczy „piwo górnej fermentacji”? To proste: chodzi o piwa produkowane przy użyciu drożdży, które fermentują w niskich temperaturach. Niska temperatura oznacza w tym przypadku przedział od 16 do 24 stopni C. Piwo produkowane z takich drożdży wydaje się jakby „pełniejsze”, a także bogatsze w smaku i aromacie.

 

Historycznie piwa typu Ale były produkowane przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, ale to skojarzenie nie musi być regułą: zawsze można je było spotkać także w Niemczech, Belgii, w wybranych regionach Stanów Zjednoczonych i Kanady, a nawet... w Polsce. Dokładnie tak – jeśli poszukać głębiej nasz kraj okaże się nie tylko ojczyzną ledwo mających smak lagerów.

 

Dziś piwa typu Ale bardzo często nawiązują do swoich geograficznych korzeni. Na rynku funkcjonują „typy” piw, nawiązujące do ich pochodzenia i specyficznego charakteru Ale powstających w różnych częściach świata. Przykłady? Prosimy bardzo: ciemniejsze Brown Ale, mocno chmielone India Pale Ale, Portery, Stouty produkowane przy użyciu palonych słodów, białe i orzeźwiające Witbiery, gorzkie i bursztynowe Bittery, a także bardzo popularne zwłaszcza w Belgii piwa klasztorne.

 

Właściwie dzięki całej nieprzebranej wielości rodzajów piw typu Ale możecie być pewni tylko jednego (przy okazji: zapraszamy do lektury naszego materiału o najdziwniejszych piwach na świecie). Jeśli zamówicie w barze „jakieś” Ale – naleją wam piwa o pełnym i wyrazistym smaku. Żeby wiedzieć z góry jaki to smak, musicie przyswoić nazwy rodzajów, które przytaczaliśmy w poprzednim akapicie. Albo dopytywać barmana.

 

Z drugiej jednak strony jesteśmy pewni, że w epoce wciąż trwającej piwnej rewolucji większość z was dobrze kojarzy smak poszczególnych rodzajów i kojarzy je z nazwami. Najwyższy czas!

 

fot. iStock

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska