Alergia na alkohol? To się zdarza

Alergia na alkohol? To się zdarza

Zawroty głowy i kac to nie jedyne chorobliwe reakcje na alkohol. Te wymienione od czasu do czasu zdarzają się każdemu. Bywa jednak inaczej. Niektórzy pechowcy mają na alkohol reakcje alergiczne. I to w jak najbardziej dosłownym sensie.

Przytrafia się to dość rzadko, ale jednak się przytrafia. Zaczyna ci cieknąć z nosa po kieliszku czerwonego wina. Niektóre rodzaje piwa wywołują u ciebie nieproporcjonalnie dokuczliwego kaca i to niezależnie od tego ile ich w siebie wlałeś. Jeśli tak właśnie jest – bardzo prawdopodobne, że cierpisz na alergię.

 

Nie przypadkiem podaliśmy właśnie przykłady wina i piwa. To one najczęściej wywołują reakcje alergiczne. Dlaczego? Bo to właśnie one zawierają największe ilości bakterii, drożdży, białka roślinnego i innych składników organicznych. To właśnie one mogą – same lub w konkretnych kombinacjach – wywołać reakcje alergiczne lub około-alergiczne u niczego nie podejrzewających degustatorów. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Mainz.

 

Niemieccy naukowcy przeprowadzili ankietę wśród blisko tysiąca miłośników wina. Niemal 25 proc. z nich stwierdziło, że po wypiciu wina występuje u nich jeden z objawów takich jak swędząca skóra, przyśpieszone bicie serca czy cieknący nos. Badacze twierdzą, że za ich wywołanie może odpowiadać proteina zwana LTP, która występuje głównie w czerwonych winach.

 

Naukowcy podkreślają, że nie chodzi tu o alergię, ale o "reakcję podobną do alergicznej". Różnica jest znacząca – podobne reakcje wywołane alkoholem zwykle rozpoznajemy po tylko jednym symptomie. W przypadku prawdziwej reakcji alergicznej byłoby ich wiele za jednym zamachem.

 

Dobra wiadomość: jeśli nie jesteście zbyt wrażliwi, nie musicie przejmować się podobnymi objawami. Może na chwilę osłabią one nieco wasz układ immunologiczny, ale to nic wielkiego. Wiedzcie po prostu skąd się się wzięły! No chyba, że wasza reakcja alergiczna polega na tym, że po dwóch IPA-ch macie następnego dnia kaca jak po litrze czystego spirytusu. W takim wypadku oczywiście lepiej zmienić swoje alkoholowe menu.

 

Na koniec wskazówka. Jeśli chodzi o wina, białe jest na ogół dużo bezpieczniejsze niż czerwone i o wiele rzadziej wywołuje reakcje, o których mowa w tym artykule. Jeśli zaś chodzi o piwa – nie ma reguły. I to delikatnie mówiąc. Może się zdarzyć, że ten sam typ piwa warzony przez różnych producentów składa się z zupełnie innych związków organicznych. Trzeba po prostu próbować i jeśli, po którymś z piw wystąpi wyjątkowo nieprzyjemny kac – w przyszłości trzymać się od niego na odległość.

 

fot. iStock

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska