Książka kucharska Salvadora Dali znów dostępna

Książka kucharska Salvadora Dali znów dostępna

„Les diners de Gala” to słynna, przepełniona erotyką książka kucharska stworzona przez najbardziej znanego surrealistę świata. Myślicie, że wszystko kojarzy się wam z seksem? Porównajcie się z Salvadorem Dali.

Salvador Dali nie nudził się w życiu. Poza malowaniem, pisał książki, współpracował z takimi legendami kina jak Alfred Hitchcock czy Walt Disney, jakby od niechcenia projektował biżuterię i flakony perfum – a to wszystko tylko czubek góry lodowej. Jednym z jego dzieł była „Les diners de Gala” – książka, która łączy w sobie zalety książki kucharskiej i albumu wysmakowanej erotyki.

 

 

Słynny surrealista mawiał, że od wariata odróżnia go tylko fakt, że wariatem nie jest. Bo i właśnie na takiego całe życie wyglądał. Ekscentryk, który tryskał kreatywnością dosłownie na każdym kroku i zalewał świat swoimi pomysłami. Najczęściej tak samo dobrymi, jak niecodziennymi. Ten album z całą pewnością do takich właśnie pomysłów należy.

 

 

Książka składa się z przepisów kulinarnych wieloletniej partnerki malarza Gali, która również znana była z ekscentryzmu. Jak możemy się domyślać, przygotowywane przez nią potrawy również nie należały do tych najbardziej codziennych. Dali natomiast zilustrował ulubione potrawy, które podawała mu jego kochanka. Oczywiście nie byłby sobą, gdyby sporządził ilustracje fotorealistyczne. U tego malarza nawet potrawy nabierają życia. Tylko czy to jeszcze potrawy? 

 

 

Ilustracje wypełniające „Les diners de Gala” przepełnione są symboliką i dziwacznymi wizjami hiszpańskiego surrealisty. Często porównywano je wręcz do twórczości Hieronima Boscha. Spróbujcie sobie wyobrazić jak to jest wysnuć Boschowską wizję na przykład z kaczki, która czeka na talerzu na spożycie. Cóż, właśnie takie rzeczy zrobił w tej książce Dali. I co więcej – przyprawiał malowane przez siebie potrawy niemałą dawką erotyki.

 

 

Czy „Les diners de Gala” jest „tylko” kolejnym przykładem ekscentrycznej sztuki Hiszpana czy może potrawy Gali dadzą się przygotować i ze smakiem zjeść także w dzisiejszych czasach? Teraz możemy to sprawdzić. Wszystko dzięki temu, że książkę w formie albumowej wydał niezastąpiony Taschen. Gratka dla kolekcjonerów. My już szykujemy portfele. I widelce.

 

fot. Taschen

 

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska