Jak serwować czerwone wino (w domu, nie w restauracji)?

Jak serwować czerwone wino (w domu, nie w restauracji)?

Chwila nieuwagi, i nawet najlepsze winko możesz zepsuć złym sposobem podania!

1. Panuje przekonanie, że czerwone wino podaje się w „temperaturze pokojowej”. To bzdura, chyba że wysiadło ci ogrzewanie i siedzisz owinięty w koc w temperaturze 14–18°C. Właśnie taka jest idealna do serwowania czerwonego wina, a to zdecydowanie mniej niż we współczesnych domach.

2. Zapamiętaj na całe życie: wina białe podajemy przed czerwonymi, młode przed starszymi, wytrawne przed słodkimi, lekkie przed cięższym. To absolutne podstawy dla gospodarza przyjęcia.

3. Butelkę powinno się otwierać co najmniej 15 minut przed spożyciem, a najlepiej otworzyć ją godzinę wcześniej. Wino będzie wówczas oddychać. I lepiej smakować. W mniejszym stopniu dotyczy to tanich młodych, świeżych i owocowych win, choć z pewnością ten zabieg i im nie zaszkodzi.

4. Folię od wina odcinamy pod drugim progiem (licząc od góry). Wersja dla konesera: odcięcie przy pierwszym spowoduje kontakt wina z aluminium, przez co przedostaną się niepożądane aromaty. Wersja dla normalnego faceta: wino może nam się nieco rozlewać, gdy będzie się lało po wystających fragmentach folii.

5. Kieliszek napełnia się do około 1/3 wysokości. Bez względu na to, jak duży jest to kieliszek (choć im większy, tym łatwiej napowietrzyć wino). Dlaczego nie do pełna? Chodzi o to, żeby można było okrężnymi ruchami poruszać winem po ściankach – dla uwolnienia aromatów. I trochę dla efektu „wow”, nie ukrywajmy.

fot. kadr z filmu „Inside Amy Schumer".

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska