Przepis na włoskiego burgera nagrodzony w grillowym konkursie

2017-08-28
Przepis na włoskiego burgera nagrodzony w grillowym konkursie

Wielu z was zainteresowało się konkursem, w którym można było wygrać grill elektryczny firmy George Foreman. W związku z tym nadeszło do nas trochę przepisów na grillowe rarytasy - dzięki, będziemy korzystać! Zdecydowaliśmy się nagrodzić pana Emila Kietzmana z Ożarowa Mazowieckiego i jego włoskiego mafiozo. A oto przepis.

Składniki na dwie porcje:
- 2 duże bułki z sezamem
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- jajko
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 duża cebulka
- zielony ogórek
- pomidor
- 3 łyżeczki keczupu i łyżeczka musztardy
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- zielone pesto
- garść liści rukoli
- 1 ogórek kiszony
- ćwierć papryki
- oliwa z oliwek


Na oliwie podsmażamy 3/4 cebuli pokrojonej w kostkę z posiekanym drobno czosnkiem do delikatnego zarumienienia. Kiedy ostygną, mieszamy z mięsem, łyżeczką keczupu, łyżeczką musztardy, odrobiną pieprzu i soli. Formujemy kształt kotleta i wrzucamy na lekko rozżarzonego grilla. Obracamy po 5 minutach, a po kolejnych 5 mamy już gotowe kotlety.

 

Bułki grillujemy z obu stron po 2 minuty.


Spód bułki smarujemy obficie pesto. Na to kładziemy trochę umytej rukoli, a na nią mięso. Następnie kładziemy po kolei warzywa pokrojone w plastry: ogórki zwykłe i kiszone, cebulę, pomidora i paski papryki. Polewamy to odrobiną sosu zrobionego z jogurtu, jednego ząbka czosnku oraz szczypty soli i pieprzu. Na to jeszcze trochę keczupu, przykrywamy całość górną połową bułki i gotowe!

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska