Pięć dań na idealną randkę. Zobacz, co zawsze się sprawdza

2017-09-29
Pięć dań na idealną randkę. Zobacz, co zawsze się sprawdza

Szykujesz romantyczną kolację, ale nie masz pomysłu na menu? Zawsze możesz zamówić jedzenie w jednym z polecanych lokali, np. Da Grasso w Łodzi lub spróbować swoich sił w kuchni. Skorzystaj z poniższych przepisów – to dania, które zawsze się sprawdzą. Smaczne i ładnie podane, zachwycą każde podniebienie.

Randka to zawsze stresujące wydarzenie – niezależnie od tego, czy to pierwsze czy piętnaste spotkanie. Stres jest tym większy, jeśli zechcesz zaskoczyć „drugą połówkę” samodzielnie przygotowanym daniem. Warto zatem skorzystać ze sprawdzonych przepisów – wtedy wyeliminujesz ryzyko, że eksperymentowanie w kuchni zakończy się fiaskiem.

 

1. Łosoś w cieście francuskim

To tylko pozornie trudne danie. Chociaż jest dość szybkie w przygotowaniu, lepiej zarezerwować odrobinę więcej czasu.

 

Składniki:
- 600 g fileta z łososia,
- 250 g gotowego ciasta francuskiego (najlepiej świeżego),
- 9 suszonych pomidorów w oleju,
- 3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki,
- listki z jednego pęczka bazylii,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku

 

Z łososia odetnij skórę i pokrój go na paski o wymiarach 5x10 cm. Włóż do miski, dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Odstaw na ok. 60 minut, w tym czasie przygotowując pesto.

 

Do wysokiego pojemnika włóż suszone pomidory, listki bazylii, czosnek, słupki migdałów oraz wlej oliwę z oliwek. Zblenduj do uzyskania dość gładkiej masy.

 

Piekarnik nagrzej do 190°C i rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach 20x30 cm i grubości 2 mm. Filety z łososia obłóż z jednej strony połową pesto i wyłóż na ciasto posmarowaną stroną do dołu. Pozostałą częścią pesto wysmaruj resztę fileta. Zawiń ciasto na filety, dociśnij i odkrój nadmiar ciasta. Tak powstałą roladę posmaruj niewielką ilością roztrzepanego jajka, pokrój na kilka części i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, a po wyjęciu wyłóż na kratkę.

 

2. Sałatka z rukolą i serem kozim na ciepło

To lekkie danie, które zaskakuje swoimi smakowymi połączeniami. Ser kozi obtoczony w płatkach migdałów z dodatkiem żurawiny i granatów stanie się prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.

 

Składniki:
- 2 duże garście rukoli,
- ćwiartka granatu,
- 200 g sera koziego (najlepiej w roladce),
- 4 łyżki płatków migdałów,
- 6 łyżek konfitury żurawinowej,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku

 

Rukolę opłucz i osusz. Wyłóż na talerz, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj wyłuskane ziarenka granatu. 3 łyżki żurawiny wymieszaj z octem balsamicznym i rozsmaruj na talerzu, podobnie jak 3 pozostałe łyżki żurawiny (już bez dodatku octu). Ser kozi pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Zmocz w oliwie z oliwek i obtocz z dwóch stron migdałami. Obsmaż na patelni – do uzyskania złocistego koloru (z każdej strony po ok. 60 sekund). Ser wyłóż na talerz.

 

3. Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. To prosty przepis, który nie wymaga umiejętności kulinarnych na miarę Master Chefa.

 

Składniki:
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
- 400 g szpinaku mrożonego (tzw. brykiet),
- 300 g piersi z kurczaka,
- 150 ml mleka,
- 100 ml gęstej śmietany,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 7-8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej,
- 100 g sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku

 

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub plastry i przypraw do smaku. Obsmaż chwilę na patelni – tak, by mięso się ścięło. Na patelni zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj szpinak. Po obsmażeniu, przełóż do miski i odciśnij nadmiar wody. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, np. paseczki. Mleko wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do nich jajka, starty żółty ser. Dopraw solą i pieprzem.

 

Formę do tarty wyłóż arkuszem ciasta francuskiego i wstaw na chwilę do rozgrzanego piekarnika (temperatura ok. 190°C). Na podpieczony spód wyłóż kurczaka i szpinak oraz suszone pomidory. Zalej sosem mleczno-śmietanowym i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C.

 

4. Klasyczna pizza w kształcie serca

Chociaż pizzę możesz zamówić w pizzerii, np. Da Grasso w Łodzi, warto pokusić się o samodzielne jej przyrządzenie. Szczególnie, że możesz nadać jej kształt serca. Danie podane w takiej formie samo w sobie będzie miłosnym wyznaniem.

 

Ciasto na pizzę przygotuj ze swojego ulubionego przepisu. Po wyrośnięciu, nadaj mu kształt serca i wyłóż na blaszkę. Uformuj ranty i posmaruj sosem pomidorowym. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki i układaj je wzdłuż brzegów – tak, by utworzyły serce. Mozzarellę pokrojoną w plastry wyłóż na środek (niech ser ściśle do siebie przylega). Do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury wstaw blaszkę (na najniższy poziom) i piecz przez 8-10 minut. Przed podaniem udekoruj garścią rukoli.

 

5. Sałatka ze smażonymi krewetkami

Jeśli randka, to owoce morza. Doskonale sprawdzą się jako jeden z głównych składników sałatki. W towarzystwie pomidorów koktajlowych, będą smakować wyśmienicie.

 

Składniki:
- 200 g oczyszczonych krewetek,
- pół opakowania miksu sałat,
- pół opakowania rukoli,
- 250 g pomidorów koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny

 

Krewetki opłucz, oderwij ogonki i dokładnie wysusz. Na patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek, a następnie dodaj pokrojony w cienkie plastry jeden ząbek czosnku. Po chwili dodaj krewetki oraz papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw z ognia.

 

Na talerzach wyłóż sałatę, a następnie usmażone krewetki z papryką. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki pomidory koktajlowe.

 

Jeżeli danie nie wyszło lub obawiasz się kulinarnej klapy, zawsze możesz sięgnąć po „koło ratunkowe”. Zamów jedzenie np. z Da Grasso w Łodzi, korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego. Wykwintne danie dotrze do Ciebie pod wskazany adres w ciągu maks. kilkudziesięciu minut.

 

Materiał partnerski

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska