Strona zawiera materiały przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich




Warunki korzystania ze strony oraz polityka prywatności.

Gra od mistrza dla mistrzów

2017-12-15
Gra od mistrza dla mistrzów

Mistrzostwo to sztuka, która wymaga praktyki, wielu prób i uporu w dążeniu do uzyskania najlepszego efektu. Przekonaj się jak fascynujący i złożony może być ten proces i spróbuj zostać mistrzem gorzelnictwa.

Wejdź na odmistrza.pl i spróbuj swoich sił w starciu z wirtualną maszyną gorzelniczą. Gra jest odzwierciedleniem procesu przygotowania destylatu gorzelniczego. Na osoby, które stworzą mistrzowskiej jakości destylat każdego dnia do 17 grudnia czekają nagrody.

Gdzie grać i o co gramy?
Wejdź na odmistrza.pl gdzie znajdziesz grę i wszystkie niezbędne wskazówki jak grać. Gra toczy się o wyjątkową nagrodę. Każdy zwycięzca otrzyma wyjątkową butelkę wódki Wyborowa od Mistrza ze swoją podobizną na etykiecie! Codziennie do dnia 17 grudnia, rozdajemy nagrody dla trzech osób z najlepszymi wynikami w konkursie. Spróbuj swoich sił i podejmij wyzwanie mistrza.

Garść porad dla początkujących gorzelników
Wirtualna maszyna gorzelnicza posiada liczne zawory, przełączniki, termometry i rurki. Należy je odpowiednio ustawić, żeby prawidłowo doprowadzić proces destylacji do końca. Czas jest tutaj kluczowym elementem, bądź cierpliwy i nie pospieszaj za bardzo całego procesu. W trakcie gry ciśnienie rośnie, ale pamiętaj, aby zachować spokój i pilnuj temperatury. Zacier potrzebuje odpowiedniego podgrzewania lub schładzania na poszczególnych etapach. Robi się gęsto? Uważaj, zbyt gęsty zacier nie zmieni się w destylat. I na koniec, ciśnienie, to ono decyduje o ostatecznej jakości destylatu.

Dla wnikliwych – proces gorzelniczy krok po kroku
Krok 1: produkcja zacieru. Z surowców dostarczonych do gorzelni produkowany jest zacier. Celem tego procesu jest odpowiednie przygotowanie surowca do fermentacji. Proces ten powtarzany jest przez cały dzień aż do napełnienia jednej kadzi fermentacyjnej. Etap rozpoczyna się od podania odpowiedniej ilości ziarna (zazwyczaj jest to połowa zbiornika). Zboże poddawane jest działaniu wody oraz ciśnieniu około 4,5 atm i temperaturze podwyższonej do około 120°C. W takich warunkach pęcznieją ziarna skrobi. Zacier schłodzony do około 90°C jest przepompowany z parnika do zbiornika gdzie dodawane są enzymy upłynniające. Następnie zacier schłodzony o około 30°C trafia do zacierni w której podczas mieszania podawane są enzymy scukrzające skrobię.

 

Krok 2: fermentacja. Proces fermentacji prowadzony jest w specjalnych kadziach fermentacyjnych. Przepompowuje się do nich zacier scukrzony o temperaturze około 30 - 35°C oraz rozmnożone wcześniej drożdże rodzaju Saccharomyces Cerevisiae. Proces fermentacji trwa odpowiednią ilość czasu i wymaga cierpliwości. Polega na mieszaniu drożdży i następnie dodaniu zaczynu do zacieru. Podczas fermentacji, pod wpływem działania drożdży, następuje przemiana cukrów w alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. W czasie trwania procesu spada zawartość cukru w zacierze i jednocześnie rośnie zawartość alkoholu, która finalnie wynosi od 7 do 11%. Odfermentowany zacier składa się z substancji nielotnych (celuloza, nieodfermentowane cukry, białka) oraz lotnych, zawierających alkohol, wodę i produkty towarzyszące fermentacji. Otrzymany w ten sposób półprodukt jest gotowy do destylacji.

Krok 3: destylacja. Proces ten ma na celu uzyskanie alkoholu etylowego z odfermentowanego zacieru poprzez odparowywanie cieczy i skroplenie wytworzonej pary. Wykorzystuje się w nim istotną różnicę między temperaturami wrzenia głównych składników zacieru: alkoholu i wody. Alkohol jako ciecz bardziej lotna szybciej przechodzi w stan pary. Dzięki temu można wydzielić destylat z odfermentowanego zacieru. Destylację prowadzi się w kolumnach destylacyjnych. Posiadają one tzw. półki, umożliwiające wielokrotne powtórzenie tego procesu. Dzięki temu można otrzymać destylat o wysokiej mocy z roztworu, który zawiera go niewiele. Wprowadzony do kolumny zacier jest podgrzewany do około 150°C, alkohol pod postacią pary unosi się przez kolejne półki (kolejne procesy destylacji), trafia do deflegmatora gdzie część oparów alkoholowych jest skraplana i zawracana do kolumny destylacyjnej do ponownej destylacji. Pary alkoholu nieskraplane przemieszczają się do oziębialnika, w którym ulegają skropleniu. Otrzymany destylat rolniczy (spirytus surowy) zawiera 88–95% alkoholu etylowego oraz znaczne ilości lotnych produktów towarzyszących fermentacji, takich jak fuzle, aldehydy czy estry. To one nadają destylatowi charakterystyczny dla danego surowca smak i zapach.

W realu trunek ten jest godny opakowania i podarowania go przyjacielowi pod choinkę
Wyborowa od Mistrza to unikatowy owoc współpracy marki Wyborowa oraz mistrza gorzelnictwa – Łukasza Karmowskiego. To wódka zrodzona z ogromnej pasji, szacunku do tradycji oraz zgromadzonej przez lata wiedzy. Destylat jest tworzony w rodzinnej gorzelni w Radziczu z lokalnie uprawianego żyta. Tradycyjna receptura, precyzyjny sposób tworzenia sprawiają, że Wyborowa od Mistrza wyróżnia się pełnym i bogatym smakiem. Rzemieślniczy charakter trunku podkreśla butelka z matowego szkła oraz etykieta, na której widnieje historyczny szkic gorzelni Radzicz i postać mistrza.

                                                              

Polecane wideo

Dodaj komentarz

© 2016 Marquard Media Polska